Sak Yans Muay Thai

VAD ÄR MUAY THAI?

Kort och gott: Muay thai = Thaiboxning. Namnet Muay Thai används ofta istället för thaiboxning där ”muay” betyder boxning på thailändska och thai står för friheten. Muay Thai kallas även som sporten med de åtta vapnen och dessa åtta vapen är ben, knän, nävar och armbågar.

 

 


Hur utförs sporten Muay Thai?

Muay Thai utförs som boxning med olika spark- och knätekniker. I thaiboxning räcker det inte att kunna alla sparkar, utan man måste även ha kunskapen för att skydda sig mot attacker. Utrustningen man bär under tävlingar är shorts, en topp/linne, boxhandskar, suspensoar, tandskydd, skenbensskydd, armbågsskydd och hjälm. På träningar används mer boxhandskar och mitsar.

 

”Ringen” i Muay Thai är, liksom i boxning, kvadratisk. Man har också ronder i en Muay Thai match. Antal ronder i en Muay thai match beror på vilken klass man tävlar i, men är tre till fem stycken där varje rond är tre eller två minuter. Det är tillåtet med sparkar, slag, kast, knän och armbågar.

 

Inom Svenska Muaythaiförbundet finns två regelverk för matcher i Muay Thai: fullkontakt och semikontakt. Inom fullkontakt finns 5 klasser, Junior-C, C-klass, B-klass, A-klass och IFMA- klass. IFMA står för International Federation of Muaythai Amateur och är den organiserade internationella föreningen för både amatörer och proffs inom Muay Thai. Semikontakt är har tre klasser, dessa är: Diplom, Junior-D och D-klass. I semikontaktsmatcher ligger fokus på god teknik och hårda tekniker är otillåtna.


Varför träna Muay Thai?

Muay Thai är en väldigt allsidig träning; du utvecklar din uthållighet, styrka, explosivitet, rörlighet, balans, kondition, mjölksyratröskel och koordination genom en enda träningsform. Du utvecklas mentalt och bygger självkänsla samtidigt som du är med och både ser och känner hur din kropp förändras.

 

Men framförallt så kommer du att bygga dig själv från grunden, fysiskt och mentalt och du sätter själv gränsen för om du ”bara” vill träna eller om du vill gå vidare inom sporten.

 

Muay Thai är inte bara en kampsport eller en bra träning, Muay Thai är en livsstil!